Heraldica - Forum för nordiska heraldiker
Heraldica - Forum för nordiska heraldiker
Home | My Files | Profile | Active Topics | Members | Private Messages | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 Alla forum
 Allmänt forum för heraldik
 Ordnar och medaljer
 Nation-/kår/sektions- och föreningsband
 Forum Locked
 Printer Friendly
Author  Topic Next Topic  

Snibben
Persevant

Sweden
74 Posts

Posted - 07 Jan 2014 :  16:28:29  Show Profile Send Snibben a Private Message
Hej alla!

Jag håller på att försöka upprätta en katalog över de "frackband" som finns i studentvärlden. Katalogen är mest till för att se över vad som finns där ute i Nordens länder men kan även tänkas vara en guide i framtiden till de som skall skaffa nytt band eller de föreningar som kanske vill återuppväcka sina band eller återuppväckta föreningar som vill använda sig av sitt band osv.

Jag behöver därför lite hjälp att söka alla obskyra band i Norden. Om du vill hjälpa till posta gärna en bild här eller på Facebookgruppen
https://www.facebook.com/groups/378888252255815/
och berätta vad det är för band.

Detta gör jag bara på rent intresse och det är nonprofit.

Tack på förhand till alla som vill hjälpa!

Ad sciendam sapientiam et disciplinam

Elias Granqvist
Moderator

Sweden
1463 Posts

Posted - 09 Jan 2014 :  17:38:37  Show Profile  Visit Elias Granqvist's Homepage Send Elias Granqvist a Private Message
Bra idé. Jag har postat en bild på Facebook med de band som jag hade som student. De ligger förstås kvar hemma i en särskild låda.
Go to Top of Page

Snibben
Persevant

Sweden
74 Posts

Posted - 22 Sep 2014 :  19:38:33  Show Profile Send Snibben a Private Message
Hej igen!

Nu skall det bli bok av min samling band. Förutom katalogen med lite över 300 frackband från Norden och Estland i fyrfärgstryck skall jag försöka bibringa lite historia och bäranderåd.

Historiedelen delas in i en allmän del som handlar om ordnar och band, en del som handlar om studentbandens framväxt samt en del som berör just Uppsala. Just den senare delen är otroligt intressant och i mitt sökande i arkivet får jag fram nya fynd.

Det är dock den första delen som jag har problem med. Jag har kunskapen och kännedom i ämnet men saknar bra referenslitteratur. Skulle bli väldigt glad om jag kan få lite förslag på litteratur i faleristikhistoria. Till exempel om det finns något i föreningens bibliotek?

/Christian


Ad sciendam sapientiam et disciplinam
Go to Top of Page

Mikko Lagerspetz
Härold

361 Posts

Posted - 27 Sep 2014 :  20:26:27  Show Profile  Visit Mikko Lagerspetz's Homepage Send Mikko Lagerspetz a Private Message
Hej,

lite tilläggsinformation gällande Turun yliopisto/Åbo universitet. I din version 4.3 från den 23 maj har du kårbandet som nr. 234. Det finns fyra nationer som alla har band med ränder i samma proportioner som kårbandet, men färgerna är olika. Tyvärr kan jag inte dem alla men Satakundas och Tavastlands nation (Satakuntalais-Hämäläinen osakunta, SHO) har två olika, blå-gult för Satakunda och röd-vitt för Tavastland. De övriga är Savokarjalainen osakunta (Savolax och Karelens nation, SKO), Varsinaissuomalainen osakunta (Egentliga Finlands nation, TVO) och Pohjalainen osakunta (Österbottens nation, TPO), med varsitt band.
Go to Top of Page
   Topic Next Topic  
 Forum Locked
 Printer Friendly
Jump To:
Heraldica - Forum för nordiska heraldiker © 2007 Svenska Heraldiska Föreningen Go To Top Of Page
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06